torsdag 11. november 2010

Oppgave 3: FILOSOFI

Oppgave: å sammenligne synet på kjønn og kjønnsroller hos tre filosofer. Jeg velger Mahatma Gandhi, Konfutse og Immanuel Kant.


Immanuel Kant
 Immanuel Kant (c. 1775)
Det er ikke så lett å bli klok på Kants syn på kjønn og kjønnsroller. Kant utformet noe han kalte det kategoriske imperativ, som sier at det du gjør skal du kunne respektere at alle andre gjør etter deg. Han har også utformet det som at ”man alltid skal handle slik at menneskeheten brukes som formål og ikke som middel”. Dette kategoriske imperativ stiller alle mennesker likt, uansett om du er mann eller kvinne. Det er menneskeverdet og respekten for mennesket som ligger i grunn. Kant hadde også tro på individuell frihet og individets rettigheter.
Samtidig som vi har dette i bakhodet, må vi huske på at han har mange nedsettende uttalelser om kvinner i det han har skrevet. Blant annet mente han at kvinnen manglet moralsk dømmekraft, som mange andre mente på den tiden. Mens mannen fulgte plikten, fulgte kvinnene sine egne følelser. Kvinnen er derfor ikke et moralsk vesen, men et estetetisk: de frastøtes av det stygge og bevares av det skjønne. Derfor skulle ikke kvinner utdanne seg slik som menn.
Kants syn på kjønnsroller, og da spesielt kvinnesyn, var preget av den tiden han levde i. Som de fleste andre på sin tid, kunne han ikke forestille seg en kvinne som aktiv borger i samfunnet. Kvinnen hørte til i hjemmet, og blir automatisk tjener for sin mann når de gifter seg. Kant mener derfor at mannen har makta, mens kvinnen bare skal adlyde mannen og gjøre slik at han får det godt.

Konfutse
Konfutse var, som Kant, sterkt preget av tiden han levde i. Hans syn på kjønn og kjønnsroller bygde i stor grad på tradisjon. Han mente at gutter skulle behandles bedre enn jenter, og i tekstene som finnes om han, bekrefter han den tradisjonelle nedvurderingen av kvinner. De er mindre verdt enn menn. Det er viktig å påpeke at Konfutse ikke snakket like mye om kjønn og kjønnsroller (som vi vet om), men det er helt klart at han ikke var en forkjemper for likestilling. Konfutse var derfor ingen moderne filosof når det gjelder kjønn og kjønnsroller.
Ettersom det ikke står så veldig mye om Konfutses syn på kjønn og kjønnsroller, verken i boka eller på nettet, tør jeg gå ut ifra det lille jeg vet og konkludere med at han ikke var så veldig opptatt av dette temaet. Han godtok det som det var på den tida.

Mahatma Gandhi
Gandhi er kanskje den filosofen som best taler kvinnenes sak. Her var det ikke snakk om at kvinnene skulle være hjemme mens mennene var ute! Han mente tvert imot at kvinnene hadde like mye rett som mennene til å delta i samfunnet og politikken. Han kjempet for likestilling, og det var viktig for han å forbedre kvinnenes rolle i samfunnet.  Alle mennesker er like mye verdt ifølge Gandhi, uavhengig av kjønn, religion, handlinger, utseende osv. Hans tanker har påvirket og hatt stor innflytelse på indisk og vestlig tenkning.

Av disse tre filosofene, syns jeg Konfutse og Kant har ganske likt syn på dette temaet. Selv om Kant er litt merkelig på dette temaet, mener jeg at han, på grunnlag av hans uttalelser om kvinner, ikke akkurat er en forkjemper på likestilling. Konfutse og Kant var preget av sin tid og holdt seg til det som var vanlig på den tida, nemlig tradisjonelle kjønnsroller hvor mannen hadde mer verdi enn kvinnen. Heldigvis kommer Gandhi og prøver å rette opp i denne absurde tankegangen. Det er ikke rart Gandhi er en stor inspirasjon for mange!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar